23.03.2021

Jakobstad är en attraktiv, modern arbetsgivare

Jakobstad är en idyllisk liten stad på den vackra västkusten vid havet. Staden är känd för sin tvåspråkighet och erbjuder mångsidiga jobbmöjligheter på båda inhemska språken. Bildningsväsendet har fokus på utveckling och är ständigt på jakt efter nya proffs.

En modern och trygg kommun med fokus på utveckling

Bilden av en kommunal arbetsgivare är gammaldags och stel. Det kunde inte vara längre från sanningen. Jakobstad är en attraktiv, modern arbetsgivare som erbjuder många alternativ inom olika branscher. Kommunen är en trygg arbetsgivare med god lönebetalningsförmåga och högt engagemang för att följa kollektivavtalen. Kommunen siktar på att gå i spetsen av utvecklingen med sina 700 anställda.

Kommunen är en stor arbetsgivare, vilket ger dig möjlighet att prova många olika arbetsuppgifter via intern ansökan. Under bildningsväsendet lyder förutom småbarnspedagogiken och skolväsendet även arbetarinstituten, kulturverksamheten, museerna, biblioteken, Wava-institutet, idrotten och ungdomsverksamheten. Den multiprofessionella arbetsgemenskapen stöder sina medlemmars utveckling och framgång.

Gymnasiet 20190903 IMG 1724 Foto Jacob Aberg

Språkbad för alla åldrar, men man klarar sig på sitt eget språk

Jakobstad är en språkkunnig stad där du klarar dig bra på finska, svenska eller engelska. I vår vardag kan du sköta dina ärenden smidigt på tre språk och behöver inte grubbla över om du klarar dig på ditt modersmål.

Alla administrativa ärenden som gäller jobbet sköts på finska och svenska. Staden har gjort medvetna satsningar på tvåspråkigheten och förmännen ser till att all information ges på de båda inhemska. När du jobbar i staden kan du lita på att det inte uppstår någon språkmur.

Det erbjuds givetvis språkundervisning för dem som är intresserade. Till exempel är mer än hälften av stadens daghem tvåspråkiga, vilket betyder att även om man pratar svenska i den egna gruppen, finns det också finskspråkiga grupper i samma lokaler. På jobbpauserna har du ett utmärkt tillfälle till språkbad till exempel över en kopp kaffe.

För barn erbjuder Jakobstad det perfekta språkbadet från 5 års ålder till 9 klass i grundskolan. Språkbad erbjuds på bägge språken så att svenskspråkiga barn badar på finska och finskspråkiga i sin tur på svenska. För gymnasieelever erbjuds naturliga möjligheter till språkbad bland annat på lunchrasterna eftersom de svensk- och finskspråkiga gymnasierna finns i samma byggnad.

Goda möjligheter att avancera inom organisationen

Förändrade livssituationer syns i stadens interna rekryteringsbehov, eftersom det varje år är någon som går på mammaledigt, börjar studera, tar tjänstledigt eller inleder någon annan form av tillfällig frånvaro. Det finns många vikariat som gör det möjligt att jobba med olika uppdrag inom organisationen.

När fast anställd personal går i pension ges också möjligheter att avancera inom organisationen. Inom småbarnspedagogiken och i skolväsendet jobbar en del äldre personal och fasta tjänster blir lediga i och med pensioneringar. De som haft en tidsbunden anställning hos staden ligger bra till när man söker nya arbetstagare för fasta tjänster eftersom dessa redan är bekanta med hur staden fungerar.

Jakobstad stad stöder personalens fortbildning och möjlighet att avancera inom organisation, till exempel genom att erbjuda studier på arbetstid. Inom skolväsendet kan du till exempel gå från lärare till förman och vidare till rektor. Inom småbarnspedagogiken gäller detsamma. Personal kan bland annat utbildas till daghemsföreståndare.

Hav foto Matti Aspvik

En liten stad med ett stort hjärta

Jakobstad är en liten och trygg stad där all service ligger nära. Många som flyttat bort för att studera flyttar tillbaka till hemknutarna senast när de egna barnen närmar sig skolåldern, eftersom staden upplevs som en trygg uppväxtmiljö. Jakobstad erbjuder också förmånligare boendekostnader och alternativ jämfört med många andra städer i Finland.

I den tätbebyggda staden ligger all service på korta avstånd. I Jakobstad klarar du dig bra med en bil eftersom du kan ta dig snabbt fram till fots eller på cykel. Sett till stadens storlek är kultur- och kursutbudet mycket mångsidigt. Förutom arbetarinstituten finns det många föreningar som erbjuder hobbyverksamhet. För en liten stad ordnas även många intressanta konserter och kulturevenemang i Jakobstad.

Den rena naturen som präglas av den karga kusten och havet är en av Jakobstads mest minnesvärda trumfkort. Från centrum kan du ta motionsspåret mot havet. På Fäbodas berömda klippor och sandstränder kan du spendera en avslappnande ledig dag. I Jakobstad kan du njuta av vardagen.

Intresserad av att jobba i Jakobstad? Bildningsväsendet rekryterar hela våren!

Under våren söker vi folk till bl.a. dessa fasta tjänster:

  • lärare inom småbarnspedagogik
  • barnskötare
  • timlärare till högstadiet (bl.a. gymnastik, hälsokunskap, geografi, biologi)
  • modersmåls- och S2-lärare till lågstadiet

Förutom de fasta tjänsterna finns många vikariat inom småbarnspedagogik. Utöver småbarnspedagogiken och skolan behöver vi även ibland lärare för grundläggande vuxenstudier.

Ansökningstiden till stadens lediga jobb är vanligen två veckor. Följ med Kuntarekry varje vecka så du inte missar några tillfällen att söka. Se alla stadens lediga platser på Kuntarekry – välkommen att jobba i Jakobstad!

Gå till "Blogg"