08.04.2021

Jakobstad erbjuder prima studiebostäder

Jakobstad är en livlig studiestad där du kan njuta av en internationell atmosfär och en tvåspråkig vardag. För studerande erbjuder staden utom mångsidiga studiemöjligheter även många olika boendealternativ. Hyresbostäder för studerande erbjuds främst av stadens fastighetsbolag Ebba Fastighets Ab och av privata hyresgivare.

Studiebostäder i gammalt trähuskvarter

Hur låter det att bo i ett område med idylliska, smala gator och hus färggranna som karameller? I Skata i Jakobstad råder en personlig och hemtrevlig stämning. Skata är ett kulturhistoriskt skyddat trähusområde med många ettor och mindre tvåor som passar studerande. Skata är populärt och därför lönar det sig att vara ute i god tid och nämna att du önskar en bostad i just det området när du lämnar in din ansökan.

Ebba erbjuder även studiebostäder på Sockenvägen och Ahlströmsgatan. Alla fastighetsbolagets bostäder ligger nära centrum, i huvudsak bara kring en halv kilometer från torget. I Jakobstad är avstånden korta, och även om du saknar bil kan du ta dig snabbt till campus på cykel eller till fots från överallt i staden.

STORGATAN BOSTAD 9

Inom kort nya studiebostäder i värdefull byggnad vid torget

Ebba bygger som bäst 16 nya studiebostäder i en värdefull, 186-årig byggnad vid torget, mittemot Campus Allegro. Bostäderna har planerats i samarbete med studerande och väntas stå klara hösten 2022. Snart kan studerande bo alldeles i centrum, i en unik, historisk byggnad.

Efterfrågan på studentrum har avtagit de senaste åren. De nya bostäderna erbjuder studerande fler populära ettor och mindre tvåor i centrum. I Jakobstad önskar de studerande bo i närheten av service och andra studerande. I och med de nya bostäderna kan de studerande inte bara bo i centrum, utan dessutom endast ett stenkast från campus.

Vad ska du tänka på när du söker bostad?

Om du söker studiebostad i Jakobstad till hösten, lönar det sig att söka redan i början av sommaren. Du bör vara ute i god tid i synnerhet om du letar efter en bostad i ett specifikt hus eller i ett visst område. Kom ihåg att även om du inte genast får den studiebostad du drömt om, kan du börja med en bostad och sedan flytta när en lämplig bostad blir ledig. Till exempel gör Ebba inga tidsbundna eller bindande avtal, så det är lätt att flytta vid behov.

Det går snabbare att få en lämplig bostad om du fyller i alla fält i ansökan så noga som möjligt. På så sätt behöver hyresgivaren inte leta fram information om dig, vilket drar ut på processen i onödan. I synnerhet till privata hyresgivare lönar det sig att skicka med en referens från tidigare hyresgivare, om du har en sådan.

STORGATAN SKARNING

Kom ihåg att sköta pappersarbetet i god tid

Förutom hyresavtalet finns det andra praktiska ärenden det är bra att ta hand om i god tid. Börja söka studiebostad i tid för det tar också tid att behandla ansökan om eventuellt bostadsbidrag från FPA. Ansök om bostadsbidrag så fort som möjligt efter att du skrivit på hyresavtalet. Behandlingen kan ta flera veckor. I synnerhet på hösten är det rusning hos FPA.

Kom även ihåg att skaffa en hemförsäkring och ett elavtal om elen inte ingår i hyran. Dra nytta av eventuella studierabatter på försäkringar och andra avtal. Gör en flyttanmälan senast när du flyttar till bostaden. Du kan även göra anmälan i förväg och märka ut vilken dag du flyttar. Då har du allt klart när det är dags att bära in dina saker i din egen studiebostad.

Sök studiebostad i Jakobstad:

- Ebbafastigheter.fi
- Vuokraovi.com
- Findit.fi
- Lokala grupper på sociala medier (t.ex. Hyresbostäder Jakobstad)
- Lokala tidningar och mäklare

Jakobstad önskar alla studerande välkomna att njuta av möjligheterna i vår stad vid havet, den internationella atmosfären, trevliga bostäder och en studerandevänlig attityd!

Gå till "Blogg"