26.04.2021

Sommarjobb ger försmak för arbetslivet

Ett sommarjobb är för många den första möjligheten att bekanta sig med arbetslivet. Karleby stad anställer cirka 250 sommarjobbare för olika uppdrag varje år.

- Tanken med våra sommarjobb är att de unga får bekanta sig med arbetslivets spelregler och får sitt första avlönade jobb, berättar sysselsättningskoordinator vid Karleby stad Anneli Wacklin.

Varje år söker drygt 500 unga sommarjobb hos staden. Flest sommarjobbare anställs inom hustekniken, stadsmiljön och idrottsplatserna. Sommarjobbsperioderna är tre veckor långa.

- De populäraste uppdragen är underhåll av grönområden och jobb inom hustekniken. Även bibliotekstjänsterna och småbarnspedagogiken är omtyckta, säger Anneli.

Blogikuva

Det lönar sig att satsa på ansökan

Beroende på arbetsuppgifterna anställs en del av sommarjobbarna på basen av ansökan och en del sektorer intervjuar de ansökande.

- På en arbetsintervju får de unga även ta del av jobbsökningsprocessen. En del är nervösa inför intervjuerna, andra tar det med ro. Det är okej att vara nervös. Det är ett tecken på att den sökande är intresserad av jobbet, förklarar Anneli.

Sommarjobben är främst assisterande uppgifter och kräver oftast ingen tidigare arbetserfarenhet.

- I ansökan kan du berätta om dig själv och varför du söker jobb. Fast du saknar arbetserfarenhet lönar det sig att nämna hobbyer, intressen och PRAO-perioder, för även dessa säger något om den sökande, tipsar hon.

Attityden avgör

Av sommarjobbare förväntas att de håller arbetstiderna, följer instruktionerna och säkerhetsbestämmelserna. Varje år ordnas en info för sommarjobbare, där man berättar om staden som arbetsgivare och om arbetslivet i praktiken.

- Vi önskar att våra sommarjobbare har en positiv attityd och följer de gemensamma spelreglerna. Det måste vara säkert att jobba, både för en själv och andra, berättar Sari Hotakainen, arbetsledare för parker och idrottsplatser.

Initiativförmåga och en positiv inställning är alltid bra. Dessutom hoppas man att sommarjobbarna trivs på jobbet.

- Det går alltid bra att fråga oss om det är något man undrar över, eller ge förslag om man har goda idéer, påminner Sari.

Anneli betonar vikten av rätt attityd även när man söker jobb.

- En del sommarjobb tas inte emot. Alltså lönar det sig att ringa våra enheter och fråga om det finns lediga platser även om det inte nappade vid ansökan, tipsar hon.

Gå till "Blogg"