07.06.2021

Sommarjobb vid Karleby stad ger nya perspektiv

Sommarjobb hos staden kan i bästa fall erbjuda en första arbetsplats inom den egna branschen. Lasse Peltoniemi och Nea Koivisto som numera är anställda vid Karleby stad har båda fått jobba inom sin bransch redan under studietiden.

Lasse jobbar för tillfället som instruktör inom hobbyverksamheten. Lasse som studerat till idrottsledare och idrottsinstruktör i Vuokatti har tidigare jobbat som simövervakare flera somrar.

- Jag studerade till idrottsledare i Vuokatti och gick en kurs för simövervakare. Jag ville återvända till min hemstad Karleby över sommaren, sökte och fick sommarjobb hos staden, berättar Lasse.

Nea har i sin tur studerat kommunikation vid Vasa universitet och jobbar numera som kommunikationskoordinator. Sin första arbetsplats inom branschen fick hon i stadens kommunikationsteam för några år sedan.

- Det var verkligt spännande att få jobba med kommunikation i praktiken, för det är en helt annan sak än att sitta på föreläsningar. Jag hade inga större förväntningar på vad som skulle ingå i arbetet och blev positivt överraskad av hur mångsidiga mina arbetsuppgifter var, ler Nea.

Lasse2

Lärorik erfarenhet

Förutom själva arbetsuppgifterna kan ett sommarjobb även erbjuda nya perspektiv. Lasse som jobbat som simövervakare under tre somrar har lärt sig mer om säkerhet.

- Jag jobbade främst i simhallar och en sommar var jag simövervakare vid olika stränder. Jag lärde mig att vara förutseende och hur man kan förebygga skador och olyckor, konstaterar Lasse.

Både Nea och Lasse har goda erfarenheter av sommarjobb.

- Vid sidan av allt annat är det trevligt att som simövervakare få njuta av vackert väder, tillägger Lasse.

För Nea som blev klar med sina studier i december ledde sommarjobbet senare till andra jobb inom olika organisationer i hennes egen bransch. Därför fick hon arbetserfarenhet redan under studietiden.

- Den första medieträffen jag deltog i var när president Sauli Niinistö besökte Karleby. Mitt uppdrag var att fotografera och jag skrev ett inlägg om besöket i sociala medier. Medan jag sommarjobbade fick jag också jobba med olika evenemang, berättar Nea.

Nea2

Fick jobb inom bekant organisation

I Lasses nuvarande jobb ingår att leda och koordinera idrottsverksamheten för barn och unga.

- Jag inspireras av att få erbjuda avgiftsfri hobbyverksamhet för barn och unga. Samtidigt ser jag rent konkret vad jag åstadkommit. Dessutom får jag växla mellan att leda och göra kontorsarbete, säger han.

Nea jobbar med kommunikation bland annat på webben och i sociala medier.

- Vi har ett nytt brand och ny webbplats så jag fick komma med i ett intressant skede. Det är kul att informera om saker som sker i min egen stad. Det ligger mig varmt om hjärtat, säger Nea.

Gå till "Blogg"