18.02.2021

Vasa stad erbjuder trevliga sommarjobb och arbetskamrater

På Vasa stad jobbar hundratals unga om somrarna i ca 60 olika arbetsuppgifter. På sommarjobbet lär man sig ta egna initiativ och ansvar. Förutom nya färdigheter är arbetserfarenhet, lön och nya nätverk en god orsak att söka sommarjobb. Hur är det att sommarjobba hos Vasa stad? Vi låter tidigare sommarjobbare berätta!

GRÖNOMRÅDESENHETEN  //  KOMMUNIKATION  //  MUSEUM  //  UTELEDSAGARE  //  VÅRDBITRÄDE  //  STADENS UTVECKLING  // INSTRUKTÖR  //  KULTUR  //  ADMINISTRATION

Niklas

Inom grönområdesenheten arbetar man med händerna i mångsidiga arbetsuppgifter

NIKLAS, sommarjobbare inom grönområdesenheten

”Jag underhöll och reparerade grönområdesenhetens arbetsmaskiner, t.ex. gräsklippare. Det bästa med arbetet var att arbetsuppgifterna är så mångsidiga. Jag rekommenderar varmt arbetet till dem som vill jobba med händerna i mångsidiga arbetsuppgifter! Jag fick trevliga minnen och viktig erfarenhet inför framtiden.”

Läs mer!

Marianna viestintaassistentti vaaka

Inom kommunikation får man vara kreativ och jobba med sociala medier

LAURA, someambassadör

”Fotografering, sociala medier och min älskade hemstad Vasa ligger alla mig varmt om hjärtat. Jag njuter också av att skriva, lära mig nytt och göra kreativt arbete. För mig var jobbet som someambassadör en dröm som gick i uppfyllelse. Jag blev positivt överraskad över hur mycket folk litade på mina färdigheter redan den första arbetsdagen och hur mångsidigt sommarjobbet är. Jag blev snabbt en i gänget inom kommunikationsservicen och var aldrig ”bara en sommarjobbare”.

Läs mer!

MARIANNA, kommunikationsassistent

”Under mina dagar som kommunikationsassistent utarbetade jag innehåll på kontoret, deltog i möten och åkte runt i staden på fotograferings-, intervju- och reportageuppdrag. Varje dag var annorlunda och ofta var arbetsuppgifterna så roliga att dagen bara svischade förbi. Sommarjobbet gav ny fart åt studierna och en överblick över olika sysselsättningsmöjligheter inom branschen. Jag anser att alla studerande borde skaffa sig arbetserfarenhet inom sina respektive branscher redan under studierna!”

Läs mer!

Emma ja Ella

Sommarjobb på museet gav färdigheter inom kundbetjäning

EMMA & ELLA, museiarbetare

”Jag jobbade som museiguide på Österbottens museum. I mitt arbete ingick att leda guidade rundturer, övervaka utställningarna och sporadiskt arbeta vid infopunkten. De bästa sidorna med arbetet var en trevlig atmosfär samt intresserade och bussiga kunder. Jag lärde mig även mycket om själva museet och utställningarna där.” – Emma

”Jag sommarjobbade som museiassistent. Jag arbetade mest i infon där jag tog emot kunder, svarade i telefon och på e-postmeddelanden samt beställde produkter. Tillsammans med Emma fick vi även ordna workshoppar för barn med pyssel och andra aktiviteter utöver rundvandringar på museet. Vi studerar båda till klasslärare, så då kom kunskapen från utbildningen till nytta.”– Ella

Läs mer!

bd4b9b42 emma ulkoiluttaja vaaka 768x2

Uteledsagaren gör mer än hjälper till med friluftsverksamhet

EMMA, uteledsagare

”Jag arbetade som uteledsagare vid serviceboendeenheten Himalaja. I arbetet ingick även andra uppgifter, såsom att ordna skönhetssalong och bingo för de boende. Jag skötte också boendeenhetens blomsterrabatter och hjälpte ibland till med disken. De boende tyckte i synnerhet om skönhetssalongen där jag fixade deras hår och lackade naglar. Arbetsteamet är jättetrevligt och jag fick erfara på nära håll hur det på riktigt är att jobba som vårdare.”

Läs mer!

Läs också om Markus!

Amanda ja Sofia

Vårdbiträdet sätter ett lyckligt leende på klientens läppar

AMANDA & SOFIA, vårdbiträden

”Jag studerar till socionom och blev intresserad av dagverksamhet redan i skolan. Sommarjobbet gjorde mig övertygad om att det här är min grej. Jag jobbade med barn och unga och verksamheten omfattar exempelvis bakning, uträttande av vardagsärenden, olika utflykter, handarbeten, motion och andra utvecklande aktiviteter.” – Amanda

”Jag hade inte tidigare arbetat med personer med intellektuell funktionsnedsättning och sökte det här jobbet för att få erfarenhet och utveckla mig själv. Jag arbetade i en bil- och utflyktsgrupp för vuxna. Vi tog bl.a. ut folk ut på utflykter, anskaffade arbetskläder och transporterade måltider. I arbetet har jag lärt mig kommunicera bättre med miner eller gester eftersom många klienter inte kan kommunicera verbalt.” – Sofia

Läs mer!

Läs också om Inez!

Venla ja Miko

Sommarjobb ger möjlighet att utveckla staden

ESSI, praktikant inom tomtservicen

”Jag sökte praktikplats eftersom jag ville vara med och utveckla staden. En stor del av mina arbetsuppgifter var att planera det nya bostadsområdet i Travdalen. Arbetsuppgifterna bearbetades enligt mina intressen och starka sidor, vilket gjorde jobbet mycket meningsfullt. Jag fann energi att slutföra mina studier och insikt om vad jag verkligen vill jobba med i framtiden.”

Läs mer!

LASSI, tillgänglighetskartläggare

”Till mina arbetsuppgifter hörde i huvudsak att kartlägga tillgängligheten i stadsbilden och i utrymmen inomhus. I tillgänglighetskartläggningarna ingår t.ex. att lyssna på hur trafikljusens ljudsignaler fungerar och att testa användning av olika utrymmen. Man insåg snabbt hur mycket uppmärksamhet som faktiskt fästs vid tillgänglighet och hur noggrant den kartläggs. Det kändes som att jag fick vara med och göra ett viktigt arbete.”

Läs mer!

Läs också om Miko och Venla!

Valtteri

Barnens sommar består av motion och lek

VALTTERI, instruktör på idrottsläger

”Jag gillar idrott och barn, så arbetet passade mig perfekt eftersom det är både ansvarsfullt och skojigt. Det bästa i arbetet var en avspänd stämning och de många aktiviteterna på lägret. Jag lärde mig mera om att planera läger, leda grupper och arrangera aktiviteter för barn. Det är kul att få göra massor med olika saker, varje dag är annorlunda och man lär sig mycket nytt!”

Läs mer!

Nelli ja Marko

I kulturarbetet får man vara kreativ och lära sig projektledning

NELLI & MARKO, kulturassistenter

”Jag har alltid önskat att få jobba med kultur inom den egna staden. Konstens natt är ett fint minne från barndomen, så det var trevligt att få arbeta med den, perfekt om man är intresserad av kulturbranschen och arrangemang av större projekt.” – Nelli

”Variationen i arbetet var det bästa: det fanns mycket att göra, men uppgifterna var mycket omväxlande. Jag lärde mig att det gick att hålla reda på många olika trådar samtidigt. Detta var nog det bästa sommarjobbet som jag har haft. Skapande och kreativt!” – Marko

Läs mer!

JOONA & EMMA, sommarartister

”För det mesta gjorde vi alla möjliga pop up-spelningar runt om i Vasa. Det bästa var att få spela när solen sken! I arbetet lärde jag mig att anpassa mig till olika situationer samt att släppa loss och ta initiativ vid behov. Nu är det lättare att spela i olika situationer och för publik av alla slag.” – Joona

”Vi fick bestämma själva om spelplatsen, så vi spelade lite enligt väder och feelis på olika ställen i Vasa. Jag tycker att det bästa var att få göra människor glada! Det överraskade hur direkt människor gav positiv respons: vi fick mycket beröm. Att uppträda var inte heller så spännande som man var rädd för i förväg.” – Emma

Läs mer!

Emmi

Sommarjobb inom stadens administration är faktiskt kul

EMMI, rekryteringspraktikant

”Jobbet som rekryteringspraktikant var en trevlig omväxling till mina tidigare uppgifter. Naturligtvis intresserade arbete inom det egna området också. Till mina arbetsuppgifter hörde bl.a. behandling av vikariebegäranden och förberedning av arbetsavtal. Jag blev förvånad över hur mångsidiga arbetsuppgifterna är. Arbetet var avspänt och flexibelt.”

Läs mer!

ELINA, byråsekreterare

”Jag började med arbetspraktik vid staden och fortsatte sedan som sommarjobbare. Till mina arbetsuppgifter hörde bl.a. att assistera ledningen, ha hand om intern kundbetjäning, bereda beslut, arrangera möten, gå igenom posten och boka resor. Under sommaren vikarierade jag även en arbetstagare som var på semester. Sekreterararbetet gav värdefull arbetserfarenhet. Dessutom fick jag en inblick i hur staden fungerar. Jag lärde mig mycket om organisationer och om självledarskap!”

Läs mer!

Intresserad av ett sommarjobb hos Vasa stad? Ansökan är öppen till och med 28.2.2021 – läs mer!

Gå till "Blogg"