30.08.2021

Yrkesutbildning i nordisk tappning

I femtio års tid har finländare som söker jobb haft möjlighet att skola om sig till ett nytt yrke vid Utbildning Nord i Övertorneå, Sverige, nära finska gränsen. Utbildning Nord är en samnordisk utbildningsanordnare som ordnar yrkesutbildningar för de finska, norska och svenska arbetsmarknaderna. De studerande avlägger examen enligt systemet i sina respektive land.

Utbildning Nord blogikuva

Många orsaker att studera

En internationell och mångfasetterad studiegemenskap är en rikedom där alla får vara sig själva. Vid Utbildning Nord finns studerande från Finland, Sverige och Norge. Ibland avlägger även svenska studerande en finsk examen, såsom Emil från Haparanda.

- Jag visste att det finns många arbetstillfällen inom industrin på finska sidan. Lärarna berättade att jag kan studera på svenska och avlägga den finska grundexamen i el- och automationsteknik, som i Sverige motsvarar utbildningen för industrielektriker, säger Emil.

Mariia som bor i Övertorneå studerar till målare. Mariia har tidigare arbetat inom turism och försäkringsbranschen. Det var svårt att hitta jobb inom dessa branscher på den nya orten, så Mariia beslöt sig för att byta bransch.

- Sedan jag var barn har jag tyckt om att rita och måla. Nu är det ju bara fråga om lite större ytor när jag får måla hela väggar. Jag ser fram emot att få lära mig dekorationsmålning som jag verkligen vill behärska, säger Mariia.

Praktik kan leda till en arbetsplats

Vid Utbildning Nord kan du komplettera tidigare studier genom att avlägga en del av en grund- eller yrkesexamen. För varje studerande gör vi upp en individuell utbildningsplan där vi väger in tidigare yrkeserfarenhet och utbildning.

I studierna ingår även en praktikperiod hos ett företag inom branschen. Oftast utförs praktiken på studerandes boendeort, men det är också möjligt att praktisera i något annat nordiskt land. På samma gång kanske du hittar en arbetsplats i Sverige eller Norge.

Läs mer om studierna vid Utbildning Nord och våra studerandes berättelser:

https://utbnord.se/om-utbildning-nord/nyheter

https://utbnord.se/studerande/studerande-berattar

Bekanta dig med våra aktuella utbildningar på adressen: https://utbnord.se/vara-utbildningar/aktuell-arbetskraftsutbildning-i-finland

Gå till "Blogg"