05.02.2021

Jos et tiedä, mistä aloittaa – aloita Ohjaamosta!

Onko tulevaisuuden suunta sumea työn tai koulutuksen suhteen? Askarruttaako jokin arjen asioiden hoitamisessa tai omassa taloudessa? Tuntuuko eri virastojen, hakemusten ja tukien maailma hankalalta hahmottaa? Ohjaamo on alle 30-vuotiaiden nuorten apuna, tarjoten monipuolisesti vastauksia ja tukea työelämän, koulutuksen ja arjen asioiden hoitamiseen liittyen.

Ohjaamo auttaa nuorta suunnistamaan tietoviidakossa

Nykypäivänä tieto eri mahdollisuuksista, etuuksista ja palveluista on hyvin hajallaan, minkä vuoksi kokonaiskuvaa oman elämän kannalta olennaisista asioista on yhä haastavampi hahmottaa. Tietotulva ja virastoviidakko on etenkin nuorille iso pala purtavaksi, kun asioita lähdetään hoitamaan aikuistuessa itsenäisesti. Joskus asiat jäävät puolitiehen puhtaasti siksi, ettei oikein tiedetä mistä pitäisi aloittaa.

Ohjaamolla on laaja verkosto eri toimijoita sekä taito navigoida eri tahojen keskellä. Tämän vuoksi Ohjaamolla osataankin yhdistää nuori juuri niihin tahoihin, jotka ovat avainasemassa tarjoamassa ratkaisuja tämän tarpeisiin. Ohjaamo tarjoaa yksinkertaisen tavan löytää oman elämän kannalta olennainen tieto sekä askelmerkit kohti eteenpäin vieviä ratkaisuja.

Aina ei tarvitse tietää tarkalleen, mihin kaipaa ratkaisua

Ohjaamo on siitä mukava paikka, että sinne tullessa ei tarvitse olla välttämättä kirkkaana mielessä, mihin asioihin kaipaa omassa elämässä ratkaisuja. Jokaisen nuoren tilannetta katsotaan yksilöllisesti: kirkastetaan yhdessä suunta ja mietitään miten sinne päästään.

Ohjaamoon voi ottaa yhteyttä missä tahansa asumiseen, työhön, koulutukseen tai arkeen liittyvässä asiassa, kuten:

 • Työnhaku ja sopivien työpaikkojen etsiminen
 • Työhakemuksen tai CV:n tekeminen
 • Itselle sopivan alan ja opiskelupaikan miettiminen
 • Opiskelupaikan hakeminen
 • Asumiseen ja asuntoihin liittyvät asiat
 • Taloudellisten tukiasioiden selvittäminen ja tukihakemusten tekeminen (esim. KELA)
 • Virallisten päätösten tulkitseminen
 • Taloudenhoito ja velka-asiat (esim. pikavipit, pelivelat)

Ohjaamopuu

Ohjaamon voimavarana on tiivis yhteistyö eri tahojen kesken. Sen lisäksi, että Ohjaamo toimii nuorten luottopakkina arjen käytännön kysymyksissä, luo se uudenlaista synergiaa eri virastojen ja muiden nuorten kannalta olennaisten tahojen kanssa. Ohjaamo on ennaltaehkäisevää toimintaa, ja tiivis yhteistyö varmistaa, ettei toiminnassa tule päällekkäisyyksiä muiden tahojen kanssa.

Tyhmiä tai turhia kysymyksiä ei Ohjaamolla tunneta

Joskus jokin asia vaivaa sitkeästi nuoren mieltä, mutta sen ajatellaan menevän pian ohi. Oma murhe tuntuu pieneltä, vaikka se veisi yöunet ja pyörisi jatkuvasti mielessä. Toisinaan taas mielessä saattaa käydä, että oma kysymys on liian tyhmä, jotta sen voisi ottaa puheeksi. Ohjaamolla ei tunneta tyhmiä tai turhia kysymyksiä, vaan jokainen yhteydenotto on tärkeä. Asioista kannattaakin ottaa selvää ennen kuin ne muodostavat solmuja, jotka haittaavat omaa arkea. Ohjaamoiden palvelu on maksutonta.

Ohjaamon asiantuntija auttaa kartoittamaan tilanteesi ja etsimään vastaukset kysymyksiisi. Ensin selvitetään, millaisiin kysymyksiin nuori kaipaa vastauksia, sitten käydään läpi mitä vaihtoehtoja on tarjolla ratkaisuksi. Jokaisen polku on yksilöllinen ja Ohjaamossa autetaan aina niin kauan kuin on tarve. Usein asiat kuitenkin alkavat edetä jo muutaman käyntikerran jälkeen. On turha murehtia asioita yksin, jos niihin voidaan etsiä yhdessä sopivat ratkaisut.

Ohjaamossa toimitaan aina nuoren tahtiin ja nuoren omaa tahtoa kunnioittaen. Ohjaamossa työskentelee rentoja ja ratkaisukeskeisiä moniosaajia, jotka ovat aidosti kiinnostuneita nuorten asioista ja ratkaisujen löytämisestä – ei vatvota turhaan ongelmia, vaan mietitään, mitä asioille voidaan konkreettisesti tehdä.

TE toimisto Artikkelikuva1

Kuinka saan yhteyden Ohjaamoon?

Ohjaamoiden toiminta on täysin vapaaehtoista matalan kynnyksen palvelua, mikä tarkoittaa sitä, että voit saada palvelua monella eri tavalla:

 • Voit kävellä sisään Ohjaamon toimipisteeseen kysymyksesi kanssa.
 • Voit ottaa yhteyttä Ohjaamon somekanavien kautta tai anonyymisti kotisivujen chatissa.
 • Voit sopia tietyn ajan, jolloin tulet tapaamaan Ohjaamon asiantuntijaa.

Laatu ja monipuolisuus ovat tärkeitä Ohjaamon arvoja arjessa. Ohjaamoita on 70 ympäri Suomen, ja jokainen yksikkö on räätälöinyt toimintansa palvelemaan alueen nuoria parhaalla mahdollisella tavalla. Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan Ohjaamoiden tiedot löydät alta.

Onko sinulla kysyttävää omaan arkeen, työelämään tai opiskeluun liittyen? Ota yhteyttä Ohjaamoon!

Ohjaamo / Pohjanmaa
IG: @ohjaamopohjanmaa
FB: OhjaamoPohjanmaa

Ohjaamo / Keski-Pohjanmaa
IG: @ohjaamokeskipohjanmaa
FB: Ohjaamo Keski-Pohjanmaa

Siirry "Blogi"-sivulle