26.04.2021

Kesätyöt tarjoavat kurkistuksen työelämään

Kesätyöpaikka saattaa tarjota monelle ensimmäisen tilaisuuden tutustua työelämään. Kokkolan kaupunki palkkaa vuosittain noin 250 kesätyöntekijää erilaisiin tehtäviin.

- Meidän kesätöiden ajatus on se, että nuoret pääsevät tutustumaan työelämän pelisääntöihin ja saavat ensimmäisen palkkatyön, kertoo Kokkolan kaupungin työllisyyskoordinaattori Anneli Wacklin.

Vuosittain kaupungin kesätöitä hakee reilut 500 nuorta. Eniten kesätyöntekijöitä palkataan talotekniikan puolelle, kaupunkiympäristölle sekä liikuntapaikoille. Kesätyöjaksot kestävät kolme viikkoa.

- Haetuimpia tehtäviä ovat viheralueiden kunnossapidon ja talotekniikan työt. Myös kirjastopalvelut ja varhaiskasvatus ovat suosittuja kohteita, Anneli kertoo.

Blogikuva

Hakemukseen kannattaa panostaa

Työtehtävistä riippuen osa toimialoista palkkaa kesätyöntekijöitä hakemusten perusteella ja osa haastattelee hakijoita.

- Työhaastattelussa nuoret pääsevät näkemään myös työnhakuprosessia. Jotkut jännittävät haastatteluja ja toiset ottavat rennosti. Jännitys ei tietenkään haittaa, se kertoo vain siitä, että työnhakija on kiinnostunut työpaikasta, Anneli jatkaa.

Kesätyöt ovat suurimmaksi osaksi avustavia töitä eikä aiempaa työkokemusta usein vaadita.

- Hakemuksessa on mahdollisuus kertoa itsestään ja miksi hakee työtä. Eli vaikka työkokemusta eli olisi, kannattaa kirjoittaa omista harrastuksista, kiinnostuksen kohteista ja TET-jaksoista, sillä ne kertovat hakijasta, hän avaa.

Asenne ratkaisee

Kesätyöntekijältä odotetaan työaikojen, annettujen ohjeiden ja turvallisuusmääräysten noudattamista. Kesätyöntekijöille järjestetään vuosittain info, jossa kerrotaan kaupungista työnantajana ja työelämän käytännöistä.

- Toivomme reipasta asennetta, lisäksi täytyy muistaa noudattaa yhteisiä pelisääntöjä. Työskentelyn täytyy olla itselle ja muille turvallista, kertoo puisto ja liikuntapaikkojen työnjohtaja Sari Hotakainen.

Oma aloitteisuus ja positiivisuus ovat aina hyödyksi. Lisäksi kesätyöntekijän toivotaan viihtyvän töissään.

- Meiltä saa aina tulla kysymään, jos jokin mietityttää ja toki myös ehdottaa, jos tulee ideoita, Sari jatkaa.

Anneli korostaa asenteen olevan tärkeässä asemassa myös työnhaussa.

- Kesäpesteihin tulee vuosittain myös peruutuspaikkoja. Yksiköihin kannattaa siis soittaa ja kysyä näistä, vaikka kesätyöhaussa ei olisi napannut, hän vinkkaa.

Siirry "Blogi"-sivulle