08.04.2021

Pietarsaari tarjoaa opiskelija-asumista parhaimmillaan

Pietarsaari on eläväinen opiskelijakaupunki, jossa voi nauttia kansainvälisestä ilmapiiristä ja kaksikielisestä arjesta. Opiskelijoille kaupunki tarjoaa opintomahdollisuuksien lisäksi monipuolisesti vaihtoehtoja opiskeluajan asumisratkaisuihin. Opiskelijoille sopivia asuntoja vuokraavat pääasiassa kaupungin kiinteistöyhtiö Ebba Kiinteistö Oy ja yksityiset vuokranantajat.

Opiskelija-asumista vanhan puutaloalueen siimeksessä

Miltä tuntuisi asua alueella, jonka kapeat kadut ja karkkipussin sävyiset talot luovat persoonallista ja kodikasta tunnelmaa?  Pietarsaaren Skatassa se onnistuu. Skata on kulttuurihistoriallinen, suojeltu puutaloalue, jossa erityisesti yksiöt ja pienet kaksiot houkuttavat opiskelijoita. Skatan suosion vuoksi asuntohakemus kannattaa laittaa ajoissa ja muistaa mainita aluetoiveesta.

Ebba tarjoaa opiskelijoille sopivia asuntoja myös Pitäjäntiellä ja Ahlströminkadulla. Kaikki kiinteistöyhtiön asunnot sijaitsevat lähellä keskustaa, pääosin vain puolen kilometrin päässä torista. Pietarsaaressa etäisyydet ovat muutenkin lyhyitä, minkä vuoksi esimerkiksi autoton opiskelija pääsee kampukselle helposti pyörällä tai kävellen mistä päin kaupunkia vain.

STORGATAN BOSTAD 9

Pian opiskelijat pääsevät asumaan arvorakennukseen torin laidalla

Ebba rakentaa parhaillaan 16 uutta opiskelija-asuntoa 186-vuotiaaseen arvorakennukseen, joka sijaitsee torin vieressä, Campus Allegroa vastapäätä. Asuntojen suunnittelutyö on tehty yhdessä opiskelijoiden kanssa, ja asuntojen odotetaan valmistuvan syksyllä 2022. Pian Pietarsaaressa onkin tarjolla poikkeuksellista opiskelija-asumista aivan ydinkeskustassa, historiallisessa rakennuksessa.

Soluasuntojen kysyntä on viime vuosina hiipunut, ja uudet asunnot tuovatkin tarjolle lisää opiskelijoiden keskuudessa tänä päivänä suosittuja yksiöitä ja pieniä kaksioita keskustasta. Pietarsaaressa opiskelijat kaipaavat asumiselta palveluiden ja muiden opiskelijoiden läheisyyttä. Uudet asunnot mahdollistavat opiskelija-asumisen aivan kaupungin palveluiden ytimessä, kivenheiton päässä kampukselta.

Mitä kannattaa huomioida asuntohakemuksessa?

Mikäli etsit opiskelija-asuntoa Pietarsaaresta syksyksi, kannattaa asuntohakemus laittaa jo alkukesästä eteenpäin. On syytä olla ajoissa liikkeellä etenkin silloin, jos etsit asuntoa tietystä talosta tai tietyltä alueelta. Muista, että vaikka unelmien opiskelija-asunto ei heti onnistuisi, voi aloittaa jostain asunnosta ja muuttaa sitten, kun sopiva koti osuu kohdalle. Esimerkiksi Ebba ei tee määräaikaisia tai sitovia sopimuksia, joten muuttaminen onnistuu tarvittaessa helposti.

Sopivan asunnon saamista nopeuttaa se, jos täytät kaikki hakemuksen kohdat mahdollisimman tarkasti valmiiksi. Näin vuokranantajan ei tarvitse ryhtyä kaivamaan tietoja sinusta, mikä pitkittää turhaan prosessia, vaan asiassa päästään etenemään sujuvammin. Etenkin yksityisiä vuokranantajia varten on hyvä pyytää myös vanhan vuokranantajan referenssi, mikäli sellainen löytyy.

STORGATAN SKARNING

Muista hoitaa paperiasiat kuntoon ajoissa

Vuokrasopimuksen lisäksi on muita käytännön asioita, jotka on tärkeä muistaa hoitaa ajoissa. Opiskelija-asunnon etsimisen kanssa kannattaa olla hyvissä ajoin liikenteessä, sillä Kelan tukien hakemusprosessi kestää oman aikansa. Tee asumistukihakemus mahdollisimman pian sen jälkeen, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu. Käsittelyyn voi mennä useampi viikko, ja etenkin syksyllä Kelassa on ruuhkaa tukien käsittelyssä.

Muista hankkia myös kotivakuutus sekä tehdä oma sähkösopimus, mikäli se ei sisälly vuokraan. Hyödynnä vakuutuksista ja muista arjen sopimuksista mahdollisesti saamasi opiskelijaedut. Muuttoilmoitus on tehtävä viimeistään siinä vaiheessa, kun muutat asuntoon, mutta sen voi tehdä jo aiemmin ja merkitä alkavaksi muuttopäivästä. Näin kaikki on valmista, kun on aika kantaa tavarat omaan opiskelijakotiin.

Opiskeluajan kotia Pietarsaaressa voi etsiä mm. näistä kanavista:

- Ebbakiinteistot.fi
- Vuokraovi.com
- Findit.fi
- Paikalliset someryhmät (esim. Hyresbostäder Jakobstad)
- Paikalliset lehdet ja meklarit

Pietarsaari toivottaa kaikki opiskelijat tervetulleiksi nauttimaan merenrantakaupungin mahdollisuuksista, kansainvälisestä ilmapiiristä, kodikkaista asunnoista sekä opiskelijaystävällisestä asenteesta!

Siirry "Blogi"-sivulle