22.01.2021

URATARINA: Merikapteeni Antti Hämäläinen, 45, Kotka

Olen opiskellut itselleni merimiehen ammatin kolmessa vaiheessa. Ensin merenkulun peruslinjan, sen jälkeen perämiehen ammattitutkinnon ja viimeksi merikapteenin tutkinnon ammattikorkeakoulussa. Olen työskennellyt viisitoista vuotta norjalaisessa öljytankkerivarustamossa, joka on erikoistunut merellä öljykentiltä raakaöljyä lastaaviin shuttletankkereihin.

Aloitin perämiehen urani kyseisessä varustamossa, ja viimeksi olen työskennellyt Brasiliassa 1.perämiehenä sekä seniori-DP-operaattorina. Shuttletankkerissa DP-operaattorina työskenteleminen vaatii huomattavan määrän erikoiskoulutusta aluksen käsittelyyn ja DP-järjestelmän hallitsemiseen. Seuraavaksi suuntaan yliperämieheksi telakalle Kiinaan valvomaan varustamolle rakennettavien uusien laivojen valmistumista.

BLOG 1 kuva 1

Merikapteenin työ vie maailmalle

Nykyinen työni on vienyt minua eri puolille maailmaa: olen työskennellyt mm. Venezuelassa, Karibialla, Kiinassa, Brasiliassa ja tietysti useimmissa Euroopan maissa. Varustamoni laivat eivät juuri koskaan käy Suomessa, joten työmatkat hoituvat lentäen.

Työ sisältää paljon matkustamista ja kotoa poissa olemista, mutta se kompensoidaan vastaavasti pitkillä lomajaksoilla. Työjaksojen pituus on normaalisti 4–6 viikkoa, ja loma on vastaavan mittainen. Tämä mahdollistaa matkustelemisen ja muut harrastukset kotona.

Winnova Antti

Ammattitaitoisen miehistön tarve lisääntyy lähivuosina

Merenkulkuala sopii työuraansa aloittelevista nuorista jo vanhempiin ammatinvaihtajiin, jos pystyy sopeutumaan kotoa poissaolemiseen ja kansainvälisiin työmarkkinoihin, työskentelyalueena voi olla koko maailma.

Ammattitaitoisen, koulutetun miehistön tarve tulee kansainvälisillä markkinoilla vain lisääntymään lähivuosina. Erityisesti englannin kielen osaaminen on välttämätöntä, ja tietokoneisiin ja teknisiin järjestelmiin liittyvät tekniset taidot ja kiinnostus niihin ovat aina suureksi hyödyksi.

Kiinnostaako työ merenkulkualalla? Lue lisää WinNovan koulutusmahdollisuuksista!

Siirry "Blogi"-sivulle