21.12.2021

Yli 50 vuotta yhteispohjoismaista ammattikoulutusta

Koulutus Nordilla on jo yli 50 vuotta pitkä historia ja kokemus Pohjoismaiden välisestä yhteistyöstä. Vuosien kuluessa koulutusten suuntaukset ovat vaihdelleet ja tarjonta lisääntynyt. Kaikkea toimintaa on aina ohjannut periaate tarjota suomalaisille, norjalaisille ja ruotsalaisille aikuisopiskelijoille yhteisiä koulutuksia kaikilla kolmella kielellä ja mahdollistaa työnsaanti kaikissa kolmessa maassa.

Koulutus Nord lehtileike 70 luku

Ammattikouluttajana jo vuodesta 1970

Koulun toiminta ammattikouluttajana alkoi vuonna 1970 Pohjoiskalotin ammattikoulukeskuksena Övertorneålla, Pohjoiskalotin yhteisenä työvoimakouluttajana. Ensimmäisenä vuonna opiskelijat tulivat Ruotsista ja Norjasta, suomalaiset opiskelijat aloittivat seuraavana vuonna. Tuolloin koulutukset painottuivat teknisiin aloihin sekä ravintola-alaan ja turismiin.

Seuraavalla vuosikymmenellä Koulutus Nord laajentui toiselle toimipaikalle Hedenäsetiin, 20 kilometrin päähän Övertorneån keskustaajamasta, kun Ruotsin valtion ammattikoulu liitettiin Koulutus Nordiin. Tuolloin aloitettiin myös jalkinekorjaajien koulutus, joka edelleen on Ruotsin ainoa suutarikoulutus.

Vuonna 1991 Suomen, Norjan ja Ruotsin hallitukset muuttivat koulun organisaation Pohjoiskalotin koulutussäätiöksi. Muutamaa vuotta myöhemmin Koulutus Nord aloitti yhteistyön Övertorneån Gränsälvsgymnasietin kanssa aloittamalla ammattiin suuntautuvat lukio-ohjelmat.

Koulutus Nord kuvakollaasi

Ruotsin kruununprinsessapari vieraili juhlavuoden kunniaksi Koulutus Nordissa

Tänä päivänä Koulutus Nordin monipuolisesti eri koulutuksia mm. rakennusalalta, tekniikan ja teollisuuden aloilta, hoiva-alalta ja ravintola-alalta. Koulussa voi suorittaa suomalaisen perus- tai ammattitutkinnon tai tutkinnon osia, ja suomalainen tutkinto antaa pätevyyden myös Ruotsin ja Norjan työmarkkinoille.

Vuonna 2020 oli tarkoitus viettää Koulutus Nordin 50-vuotisjuhlia eri tapahtumien yhteydessä vuoden mittaan. Ruotsin kruununprinsessaparin vierailu Koulutus Nordissa maaliskuun alussa jäi viimeiseksi ja lähes ainoaksi juhlavuoden tapahtumaksi.

Juhlavuoden päätteeksi suunniteltu juhlailta saatiin lopulta järjestettyä tänä vuonna joulukuun alussa Haaparannan kaupunginhotellissa. Paitsi juhlavat puitteet, erityiseksi illan teki se, että osa hotellin ravintolan työntekijöistä on Koulutus Nordin entisiä ja nykyisiä ravintola- ja catering-alan opiskelijoita.

Siirry "Blogi"-sivulle